Κοντινοί Προορισμοί

Οι Νέοι Πόροι είναι η νοτιότερη ακτή της Πιερίας από όπου μπορείτε πολύ εύκολα να επισκεφθείτε:

1. Τον Όλυμπο, το μυθικό βουνό των θεών, που είναι παγκόσμια γνωστό, πέρα από τη σχέση του με την ελληνική μυθολογία, για την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του και για τα μοναδικά οικολογικά χαρακτηριστικά του. Ο Όλυμπος έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός από το 1938. Διαδρομές στον Όλυμπο υπάρχουν πάρα πολλές, χάρη σε ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών τα περισσότερα των οποίων χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα τελευταία 50 χρόνια παλιά και νέα μονοπάτια άρχισαν να χρησιμοποιούνται για λόγους αναψυχής. Οι διαδρομές είναι φανταστικές, μέσα σε ένα τοπίο με έντονες εναλλαγές. Η γνωστότερη διαδρομή είναι αυτή που ακολουθεί το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ξεκινάει από το Λιτόχωρο και μέσα από το πανέμορφο φαράγγι του Εννιπέα φτάνει στα Πριόνια (1060m) και συνεχίζει μέσα από ένα εναλλασσόμενο δάσος οξιάς και πεύκου για να καταλήξει στο καταφύγιο “Σπήλιος Αγαπητός”. Πολύ κοντά στους Νέους Πόρους είναι ο Κάτω Όλυμπος, βουνό τελείως ξεχωριστό και διαφορετικό από τον κυρίως Όλυμπο, ομαλό, με υπέροχα δάση. Το ασφαλτοστρωμένο δίκτυο από Λεπτοκαρυά προς Καρυά (24 χιλιόμετρα) και από Νέο Παντελεήμονα προς Παλαιό Παντελεήμονα - Παλαιά Σκοτίνα - Καλλιπεύκη - Καρυά (42 χιλιόμετρα ), μας δίνει τη δυνατότητα επίσκεψης σε πολλά αξιοθέατα του βουνού, άμεσα και γρήγορα, όπως οι παλιοί οικισμοί και τα ξωκλήσια γύρω από τα ορεινά χωριά.

2. Τον παραδοσιακό οικισμό των Παλαιών Πόρων με τα πετρόχτιστα σπίτια του 17ου-18ου αιώνα και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος, όπου μπορείτε να περπατήσετε και να θαυμάσετε την χλωρίδα και την πανίδα του Κάτω Ολύμπου, καθώς και δύο εκπληκτικά εκκλησάκια, των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου Πηγής. Στις παραδοσιακές ταβέρνες του οικισμού υπάρχει η δυνατότητα να απολαύσετε την τοπική κουζίνα και να θαυμάσετε τα αρχοντικά.

3. Το ενετικό Κάστρο του Πλαταμώνα που είναι χτισμένο από το 1204 απέναντι από το Νέο Παντελεήμονα, πάνω σε έναν μικρό λόφο, στους πρόποδες του Ολύμπου. Το Κάστρο του Πλαταμώνα στο οποίο πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, αποτελεί σήμα- κατατεθέν του νομού με τον Πύργο του να δεσπόζει επιβλητικά πάνω στην εθνικό οδό.

4. Τον Παλαιό Παντελεήμονα, έναν πανέμορφο, παραδοσιακό, αναπαλαιωμένο οικισμό, σε υψόμετρο 700μ., με μοναδική θέα προς τον Θερμαϊκό κόλπο και τις ακτές της Νότιας Πιερίας. Ο Παλαιός Παντελεήμονας με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια του και τα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια διατηρεί ομοιόμορφη αρχιτεκτονική, στοιχείο που τον ξεχωρίζει από τους άλλους οικισμούς Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με τα αιωνόβια πλατάνια της, υπάρχει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλιό σχολείο που έχει αναπαλαιωθεί και παραδοσιακές ταβέρνες.

5. Τα Τέμπη. Η κοιλάδα των Τεμπών διασχίζεται από τον Πηνειό ποταμό χωρίζοντας τον Όλυμπο από τον Κίσσαβο και είναι ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδας, ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπου  ενώνονται η μυθολογία, η ιστορία και η φύση. Στην κοιλάδα των Τεμπών με τις πολυάριθμες φυσικές πηγές νερού βρίσκουν καταφύγιο σπάνια πουλιά-παρυδάτια και αρπακτικά (225 είδη, ανάμεσά τους κορμοράνοι, ερωδιοί και φλαμίνγκο) , ενώ υδροχαρή δέντρα (πλατάνια, λεύκες, ιτιές κ.ά.), που φυτρώνουν μέσα από τα νερά του ποταμού, δάση από πλατάνια και σπάνια λουλούδια στους βράχους, συνθέτουν ένα εκπληκτικό τοπίο.

6. Τον απέραντο και γραφικό υδροβιότοπο, στο βόρειο τμήμα του Δέλτα του Πηνειού. Το Δέλτα του Πηνειού, ένας τόπος και μεγάλη βιοποικιλότητα και οικολογική αξία.

7. Το Λιτόχωρο και το Δίον. Το Λιτόχωρο είναι ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου σε μία θέση πραγματικά προνομιακή, αφού στρέφοντας το βλέμμα σου δυτικά αντικρίζεις με δέος το έντονο ανάγλυφο του Ολύμπου, ενώ στρέφοντάς το στα ανατολικά και χάνεσαι στη γαλάζια απεραντοσύνη του Αιγαίου.
Μόλις 9 χλμ βόρεια από το Λιτόχωρο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου. Το Δίον αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους της Μακεδονίας για περίπου μία χιλιετία (5ος αιώνας π.Χ.-5ος αιώνας μ.Χ.). Στο μουσείο του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αρκετά ευρήματα από τις ανασκαφές, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο ξεχωρίζουν η αρχαία αγορά, η βίλα του Διονύσου, το συγκρότημα των λουτρών και τα ιερά του Υψίστου Διός, της Ίσιδας, της Δήμητρας και του Ασκληπιού. Αυτό που ξεχωρίζει σήμερα στο Δίον είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο αρχαίο θέατρο, με γνωστούς καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής κλπ.