Κατερίνη

Η Κατερίνη είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Κατερίνης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην Κεντρική Μακεδονία. Έχει πληθυσμό, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 55.997 κατοίκους. Βρίσκεται στο Πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο, σε υψόμετρο 14–45 μ. και σε απόσταση 71 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 41 χλμ από τους Νέους πόρους Πιερίας.
Περιήγηση στην Κατερίνη

Κατερίνη - Πόλη

Πλατεία Ελευθερίας/ Άγαλμα Ελευθερίας: Στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Μ. Αλεξάνδρου, βρίσκεται η ιστορική Πλατεία Ελευθερίας, όπου δεσπόζει το άγαλμα της Ελευθερίας, μια γυναικεία φιγούρα με αέρινο φόρεμα και υψωμένα χέρια που δηλώνει περίτρανα ότι η ελευθερία είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας. Το άγαλμα, κατασκευασμένο από ορείχαλκο, φιλοτεχνήθηκε το 1973, με δαπάνη του Δήμου Κατερίνης, από τον αείμνηστο Πιεριέα γλύπτη Ευθύμιο Καλεβρά, αποσπώντας το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό.

Κεντρικός Πεζόδρομος Μ. Αλεξάνδρου – σιντριβάνι: Ο πεζόδρομος της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης, ιδανικό για χαλάρωση και αγορές χωρίς την πίεση το χρόνου. Πλαισιώνεται από γραφικά καφέ, εστιατόρια για όλες τις γευστικές προτιμήσεις και δεκάδες καταστήματα.  Στο τέλος του πεζόδρομου, στην πλατεία Κουλουμβάκη, δεσπόζει ένα μαρμάρινο σιντριβάνι.

Ιερός Καθεδρικός Μητροπολιτικός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης: Μεγαλόπρεπος εκκλησιαστικός Ορθόδοξος ναός που συνυπάρχει με την ιστορική πορεία της πόλης αποτελώντας πνευματικό επίκεντρο. Η ιστορική ενορία του ιδρύθηκε το 1858 και ο ναός θεμελιώθηκε το 1978.

Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ του Σύρου

Είναι η μοναδική Μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο. Ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό Ησυχαστήριο και δύο χρόνια αργότερα, το 1985 υπήχθη επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Βρίσκεται στην ειδυλλιακή θέση «Παναγία», κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα.

Με θέα την εκπληκτική ομορφιά του Ολύμπου, τα δασωμένα χωριά των Πιερίων, τις καταγάλανες ακτές του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη Χαλκιδική και το όρος Άθως στο βάθος, η Μονή αποτελεί τόπο ιερό, τόπο προσκυνήματος, αλλά ταυτόχρονα και ένα επίγειο παράδεισο φυσικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και καλαισθησίας.

Το καθολικό της Μονής, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στο κέντρο της ανατολικής αυλής. Είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Όσιο Εφραίμ και την Παναγία, Ζωοδόχο Πηγή.

Λαογραφικό Μουσείο Ένωσης Ποντίων

Το Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας ιδρύθηκε από τον Ποντιακό Σύνδεσμο Πιερίας και στεγάζεται σε κτίριο που ανήκει στο Σύνδεσμο στο κέντρο της Κατερίνης, κοντά στο Δημοτικό Πάρκο. Άνοιξε το 1990, μετά από προσπάθειες συλλογής λαογραφικού υλικού που εξακολουθούσαν να κατείχαν οικογένειες προσφύγων από τον Πόντο που είχαν εγκατασταθεί στην Πιερία. Η καμπάνια διεξήχθη από τριμελή επιτροπή υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Δημήτριου Παντερμαλή και Νόρας Σκουτέρης.

Σκοπός του μουσείου είναι να διατηρήσει και να προωθήσει τον πολιτιστικό πλούτο των Ελλήνων Ποντίων. Έχει περίπου 600 αντικείμενα κοινωνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Το κύριο μέρος του μουσείου παρουσιάζει την ανακατασκευή των κύριων τμημάτων ενός σπιτιού του Πόντου: την αίθουσα υποδοχής με καναπέδες γύρω από ένα χαμηλό στρογγυλό τραπέζι, διακοσμητικά κεντημένα με τα γράμματα του αλφάβητου από τις άγαμες γυναίκες, και ψαλτήρια, και γυναικεία κοστούμια από τη Φάτσα, την Οινόη και την Τραπεζούντα. Δίπλα σε αυτό βρίσκεται η κρεβατοκάμαρα, με ένα κρεβάτι, κιλίμια, χαλιά, ψάθες, η στολή μιας νιόπαντρης γυναίκας από τα Κοτύωρα και άλλα έπιπλα. Στη συνέχεια υπάρχει η κουζίνα με τζάκι, τραπέζι, μαγειρικά σκεύη, λάμπες και μαγκάλι. Τέλος, σε μια γωνία εμφανίζεται αριθμός γεωργικών εργαλείων, μαζί με έναν πάγκο εργαλείων για το εμπόριο του κατασκευαστή χτενών