Πυργετός_Λάρισας_2021

Πυργετός

Ο Πυργετός είναι χωριό του νομού Λάρισας του Δήμου Τεμπών. Βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Κάτω Ολύμπου και απέχει 36 χλμ. από τη Λάρισα. Το σύμπλεγμα των ορέων του Κάτω Ολύμπου και της Όσσας έχουν χαρακτηριστεί ως βιότοπος Corine,[1] ενώ η κοντινή περιοχή του Δέλτα του Πηνειού είναι χαρακτηρισμένος βιότοπος Natura και Corine. Πυκνή βλάστηση καρποφόρων δέντρων, μικρά αλσύλλια και θάμνοι περιστοιχίζουν το χωριό. Στη θέση Λειβάδι υπάρχουν υπολείμματα γέφυρας Ενετικής κατασκευής.

Μονές Πυργετού

Στον Πυργετό Λάρισας βρίσκονται 3 μονές , τις οποίες αξίζει να επισκεφθείτε.

Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης

Η Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης είναι ένα από τα επτά μοναστήρια που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Πυργετού και Αιγάνης του Νομού Λαρίσης, κτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου με θέα προς τη θάλασσα.
Η ανέγερση της Ιεράς Μονής  ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου 2003 μετά από δωρεές πιστών της περιοχής και τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν πέντε μήνες αργότερα στις 18 Οκτωβρίου 2003 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιο.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Στο Κέντρο του Πυργετού βρίσκεται ο Ναός του Αγίου  Γεωργίου. Είναι μοναδικός στην περιοχή ρουμανικού ρυθμού. 

Η παράδοση διασώζει ότι την έκανε  ο Αλή Πασάς το 1799.

Ιερά Μονή Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Η Μονή του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου ιδρύθηκε τ 2011, με προτροπή και ευλογία του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου.
Βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου μεταξύ των χωριών Πυργετός και Αιγάνη σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Με το βλέμμα της αγκαλιάζει μέρος του Κάτω Ολύμπου, τη Βόρεια πλευρά του Κισσάβου, το Δέλτα του Πηνειού ποταμού και μεγάλο τμήμα του Θερμαϊκού κόλπου.